Estimarile oficiale ale incendiului de la „Institutul Inimii” : pagube de 12 milioane euro

0
11
Publicitate Iasi

Incendiul de pe 11 aprilie a distrus peste 260 de aparate si dispozitive medicale, unele din ele avand o valoare mare. Ministerul Sanatatii a explicat intr-un comunicat oficial faptul ca incendiul a provocat pagube de peste 54 de milioane de lei, la ambele spitale afectate: Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George Georgescu” si la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”.

Luand in considerare amploarea pagubelor, intrebarea de pe buzele iesenilor este daca vor mai avea vreodata un „Institut al Inimii“ asa cum a fost el, unul in care veneau sa se trateze chiar si pacienti din Capitala.

Potrivit rapoartelor inaintate Ministerului Sanatatii de catre conducerile celor doua unitati medicale, incendiul si apa folosita la stingerea focului au condus la degradarea instalatiilor si a aparaturii medicale de la etajul VI al cladirii ,focarul incendiului, si pana la subsol.

Pagubele au ajuns astfel ,in final, la peste 54 milioane de lei, adica aproximativ 12 milioane de euro.

Iata lista pagubelor :

O comisie mixta, numita de Prefectura, pentru evaluarea si validarea pagubelor inregistrate dupa incendiu, a constatat ca, dupa eveniment, au fost afectate, in mod direct si indirect, subsisteme ale constructiei si instalatii aferente spatiilor in care isi desfasoara activitatea IBCV.

Incendiul si apa utilizata la stingerea acestuia au afectat compartimentul de sterilizare, magaziile de materiale sanitare de la etajul VI, blocul operator cu trei sali de operatie, compartimentul ATI si sectia de chirurgie cardiovasculara de la etajul V, compartimentul USTACC de la etajul IV.

„In urma aceluiasi eveniment au fost distruse in totalitate aparatura si materialele sanitare ce se aflau depozitate la etajul tehnic si statia de sterilizare (etaj VI) si au fost afectate echipamentele medicale, precum si materialele sanitare amplasate la etajele IV si V“, a precizat Ministerul Sanatatii .

Conform acestuia, la IBCV valoarea aparaturii medicale afectate de incendiu depseste  suma de 24 de milioane de lei. Institutul a pierdut 259 de dispozitive medicale, printre care sterilizatoare, masa de operatie pentru chirurgie cardiovasculara, lampa sciliatica cu led cu trei cupole, camera video full HD si doua monitoare, aparat de circulatie extracorporala (care substituie functiile inimii si ale plamanului, in valoare de peste 3,7 milioane de lei), defibrilatoare cardiace, dispozitiv de asistare ventriculara sau pulmonara, aspiratoare chirurgicale, ecografe cu sonde transesofagiene, cu marimi diferite pentru adulti si copii (estimate la 4 milioane de lei), truse de chirurgie cardiovasculara pentru copii si adulti de 2 milioane de lei, dispozitive de dezinfectat blocurile operatorii, aparate de anestezie de peste un milion de lei, truse instrumentar pentru implant, aparate de ventilatie mecanica de inalta performanta.

Pe langa toate acestea, Institutul Inimii a ramas si fara materiale sanitare si dispozitive medicale aferente programelor nationale de sanatate a caror valoare a fost estimata la peste 3,5 milioane de lei. Potrivit MS, pagubele totale la IBCV au fost estimate la peste 45 de milioane de lei, dintre care peste 16,6 milioane de lei reprezinta costurile aferente reparatiei cladirii.

Incendiul produs la etajul VI al IBCV a produs pagube in valoare de 9,5 milioane de lei si la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, dupa cum precizeaza Ministerul Sanatatii.

Conform raportului de sinteza trimis de spital MS, incendiul a provocat tronsonul II al cladirii in care isi desfasoara activitatea cele doua spitale.

„Pagubele produse au fost provocate atat de incendiul de la etajul VI, ce a presupus o interventie de aproximativ opt ore a pompierilor, cat si de infiltratia apei (folosita in procesul de stingere a incendiului) ce a condus la degradarea instalatiilor si a aparaturii medicale de la etajele I, II, III, parter, subsol, casa scarilor, in care functioneaza Spitalul «Dr. C.I. Parhon»“, se mentioneaza in raportul citat.

Potrivit acestuia, incendiul a afectat  subsisteme ale constructiei si instalatiilor aferente spatiilor, respectiv tavane, pereti, pardoseli, instalatii electrice, inclusiv curenti slabi, instalatii fluide medicale din sectia ATI (etaj III), statia de hemodializa si spitalizare de zi (etaj II), ambulatoriul de specialitate (etaj I), spatii administrative si tehnice parter si demisol.

Pentru reparatiile capitale de la etajele III, II, I, parter si demisol de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, comisia a evaluat lucrarile la peste 8,9 milioane de lei. In plus, aparatura medicala de la „Parhon“ distrusa de incendiu, sapte dispozitive, a fost estimata la peste 566.000 de lei.

In sedinta de guvern de miercuri, 16 mai, IBCV a primit 10 milioane de lei pentru inceperea lucrarilor de reparatii capitale dupa incendiul de luna trecuta.

 

sursa : ziaruldeiasi.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here