O noua lege RCA. Cum sunt afectati proprietarii de masini

0
11
Publicitate Iasi

Proprietarii de masini care nu vor sa mai plateasca asigurarea de raspundere civila auto fara sa fie amendati, au la dispozitie doua cai de atac.

Romanii care vor sa scape de plata RCA pentru un autoturism trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte: radierea autoturismului din circulatie si depozitarea lui pe un teren privat.

Chiar daca proprietarii nu mai doresc sa foloseasca un autoturism, legea ii obliga pe acestia sa plateasca in continuare asigurarea RCA, asta in conditiile in care isi tin automobilul in garaj sau in curte.

„Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule (…)”, este specificat in Legea RCA. Acelasi lucru este mentionat si intr-un ghid al autoritatilor.

Judecatorii de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene au decis, recent, ca masinile inmatriculate si functionale trebuie sa aiba polita RCA, chiar daca nu mai sunt folosite si sunt depozitate acasa.

Insa, atat din Legea RCA, dar si din hotararea judecatorilor europeni se evidentiaza clar doua conditii prin care romanii pot evita cheltuielile cu masinile pe care nu le mai utilizeaza, dar pe care vor totusi sa le pastreze.

Asadar, masina trebuie radiata din circulatie de la politie, adica sa i se ridice placutele cu numerele de inmatriculare si, in al doilea rand, automobilul trebuie parcat pe o proprietate privata ( intr-o curte, garaj sau gradina).

In aceste conditii, o masina neinmatriculata si parcata pe un teren privat nu ar mai trebui sa aiba polita RCA. Cei care sunt obligati sa detina polita RCA si nu o au sau cei care, desi au iradiat masina, dar o tin intr-un spatiu public (strada, trotuar sau parcare) risca amenzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here