Fondurile europene pentru centura Iasului s-au evaporat!

0
28
Publicitate Iasi

Dupa ani intregi de asteptari si promisiuni, soferii ieseni primesc vesti proaste in legatura cu cel mai mare obiectiv de infrastructura ale Iasului. Locuitorii municipiului se roaga pentru ca o minune sa apara si lucrarile la soseaua ocolitoare a Iasului sa fie demarate.

Banii de la bugetul de stat au fost directionati catre alte investitii din tara, iar obiectivele Iasului nu au mai reprezentat interes la nivel inalt. In plus, varianta fondurilor europene nu mai este luata in calcul, chiar daca la un moment dat discutiile pareau sa prinda contur.

Varianta accesarii de fonduri europene a picat deoarace nu s-ar fi legat doua drumuri nationale. Municipiul Iasi este tranzitat de DN 24 si DN 28, artere care nu se intersecteaza , iar pentru acest motiv nu s-a gasit finantare.

Directia Regionala de Drumuri si Poduri Iasi a trimis, in urma cu ceva timp, o adresa, cu privire la accesarea de fonduri europene pentru demararea lucrarilor la centura ocolitoare, catre Compania Nationala de Administrare a Infrasructurii Rutiere, insa rapsunsul primit a fost unul negativ.

Ministerul Transporturilor, autoritate ce gestioneaza activitatea CNAIR, a hotarat ca pentru centura Iasului, finantarea poate fi amanata din cauza autostrazii A8 Ungheni – Iasi – Targu Mures.

Potrivit documentatiei, autostrada A8 s-ar intersecta cu centura ocolitoare a Iasului, fapt pentru care nu ar fi nevoie de o investitie dubla. Vestea proasta este ca, pana la finalizarea autostrazii, mai este cale lunga de batut si dezbatut.

Petru Movila, deputat PMP, promotor al proiectului de-a lungul timpului, a demonstrat ca varianta accesarii fondurilor europene este destul de plauzibila, insa autoritatile iesene si cele centrale nu au intocmit documentatia necesara.

„Situatia este cu totul alta. Despre fondurile europene se pot spune multe. S-au facut drumuri comunale si judetene pe fonduri europene, se puteau face si cele nationale. Realitatea e cu totul alta. Ei nu au vrut sa-l faca, nu este adevarat ca nu se leaga doua drumuri nationale. De exemplu, leaga drumul national spre Vaslui, cel care pleaca prin Schitu Duca si cel prin Raducaneni, legatura fiind tocmai strada Trei Fantani. Ei nu au habar ce e cu ei, au tot plimbat hartiile cu predarea drumului Trei Fantani intre primarie si Directia de Drumuri, nu au facut nimic public si acum inventeaza tot felul de lucruri” a declarat deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here