Dezastru ecologic! Marea care a secat!

0
66
Publicitate Iasi

Industria modei tinde să conducă la cea mai mare rată a poluării din topul industriilor care poluează cel mai mult se arată într-un articol publicat de jurnaliștii BBC. Confecțiile au un efect devastator asupra mediului inconjurător deoarece bradurile mari pun accentul pe actualizarea zilnică a garderobei.

Global, producem peste 100 de miliarde de articole de vestimentație din fibre noi, anual, iar planeta nu poate susține asta”, explică jurnalista BBC.

Bumbacul este materialul cel mai folosit în industria confecțiilor, reprezentând o cifră de 43% din toate hainele vândute. Deși pare curios cum creșterea plantațiilor de bumbac poate polua mai mult decât extracția petrolului sau a cărbunelui, acesta se explică prin faptul că include utilizarea pesticidelor în procesul agricol, vopsele toxice în manufactură, iar o uriașă cantitate de resurse naturale, precum apa, sunt folosite, de asemenea.

Potrivit BBC, doar pentru a crește bumbacul pentru o pereche de blugi este nevoie de 15.000 de litri de apă.

În Asia Centrală, acolo unde se regăsea al patrulea lac ca mărime pe pământ, acum a mai rămas dor un cimitir intins de nave ruginite și deșert.

Situat între Uzbekistan şi Kazakhstan, Aral era la fel de mare cât Irlanda. Din anii 1960, de când a început producția de bumbac în acea zona, apa a început să se micșoreze. În anii ’60 , Uniunea Sovietică a început să irige masiv şi a redirecţionat sursa lui de apă în alte zone, iar rezultatul, a fost că Aral s-a micşorat cu 90%.

Lacul plin de viață de odinioară este acum un deșert care produce furtuni de nisip.

Este o situație care trebuie rezolvată – și repede. Trebuie să ne grăbim pentru că rămânem fără timp ”, a încheiat jurnalista BBC.