Cum vrea Ministerul Finanțelor să-i facă pe românii din străinătate să plătească taxe în România

0
20
Publicitate Iasi

 

         Un ordin al ministrului Finanțelor arată că ambasadele și consulatele României vor trebui să comunice o bază de date cu toți românii care sunt plecați în străinătate pentru a fi introduși în Spațiul Privat Virtual, un portal prin care statul român vrea să-i urmărească pe românii cu reședință în alte state pentru ca aceștia să plăteasca taxele pe care le datorează pe teritoriul României. Practic, potrivit www.adevarul.ro, Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordin în care susţine că este „necesară identificarea în străinătate, la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României, a persoanelor fizice în scopul înregistrării acestora ca utilizatori ai serviciului «Spaţiul privat virtual» (SPV)”. Mai exact, se dorește recuperarea creanțelor de la cei care cred că din moment ce au plecat din țară, chiar dacă au în continuare de plătit taxe și impozite prezente sau restante, consideră că prin părăsirea României, sunt exonerați de orice datorie. Potrivit proiectului lansat de Minister, vor fi incluse în SPV mai multe documente, respectiv: chestionarele întocmite de persoana fizică la sosirea şi/sau plecarea în/din România, notificările privind rezidenţa persoanelor fizice prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cererea pentru eliberarea Certificatului de rezidenţă fiscală şi certificatul de rezidenţă fiscală, mai scrie ziarul Adevărul.

 

Andreea, 29 de ani , Iasi

 

Două documente vor putea stabili dacă persoana este sau nu rezidentă în România: „Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la sosirea în România” și „Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România.

În baza datelor înscrise în chestionare şi în funcţie de prevederile Codului fiscal şi a convenţiei de evitare a dublei impuneri, organul fiscal competent va stabili şi va notifica persoana fizică dacă aceasta este rezidentă sau nerezidentă în România, dacă are obligaţie fiscală integrală în România sau va fi impusă numai pentru veniturile obţinute din România. În acest sens, Fiscul a elaborat două notificări, una pentru persoana fizică sosită în România şi care are o şedere mai mare de 183 de zile, iar cealaltă pentru persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile, mai scrie https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/romanii-strainatate-vor-urmariti-fiscal-spatiul-privat-virtual-ambasadele-consulatele-obligate-identifice-1_5d6fd29e892c0bb0c64a1f09/index.html

 

Ana , 26 de ani , Tg. Frumos , Iasi

 

sursa foto:radiotimisoara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here