Consumul de droguri a ajuns sa fie o reala problema in randul populatiei din Iasi

0
93
Publicitate Iasi

In ultimii ani, specialistii au observat o crestere atunci cand vine vorba despre tinerii care consuma substante halucinogene si care au nevoie de ajutor de specialitate pentru a iesi din capcana in care au picat. Cu toate acestea, noutatea este reprezentata de substantele pe care, constient sau nu, tinerii ajung sa le consume si sa se expuna unor pericole uriase.

Medicii psihiatri vorbesc despre o noua categorie de droguri, combinatii foarte puternice, obtinute chiar si de catre chimistii amatori, in laboratoare improvizate, care au ajuns sa fie vandute in orasele tarii. Astfel, aceste combinatii dau mult mai usor dependenta, iar de la o simpla incercare pana la o tragedie de multe ori poate fi doar un singur pas.

De la night club la videochat. Cum a ajuns Ioana sa scape din „infern” si sa aiba propria viata aici, acasa

 

„Caracteristicile substantelor sunt foarte importante. Daca vorbim de etnobotanice, acestea sunt foarte puternice si dau dependenta foarte repede. Nu mai vorbim doar de drogurile clasice, de mare risc. Orice chimist, amator, de laborator, poate produce substante care sa aiba efecte devastatoare. Vorbim de efecte mult amplificate fata de cele pe care le au drogurile clasice. In astfel de situatii vorbim mai ales despre amestecuri, fel si fel de substante halucinogene, cu sedative, si lucrurile se complica din ce in ce mai mult. Pe piata exista sute de astfel de substante, care sunt foarte periculoase pentru cei care le consuma”, precizeaza dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator programe NoAddict.

 

Primul pas spre rezolvarea unei astfel de probleme este constientizarea existentei ei. Astfel, cei care au ajuns sa depinda de astfel de substante trebuie sa accepte situatia in care se afla si sa apeleze, cat mai repede, la ajutorul unui specialist.

„Tinerii care se confrunta cu astfel de probleme trebuie sa constientizeze acest lucru si sa apeleze la terapie, nu sa incerce sa-si rezolve singuri problemele. Specialistul poate clarifica amplitudinea fenomenului, deoarece acest tip de comportament amplifica intregul tablou. In acel moment, tinerii constientizeaza ca trebuie sa faca ceva si astfel incepe tot traseul de schimbare”, incheie dr. Ovidiu Alexinschi.

Tintele sunt tinerii

Conform medicilor, foarte multi dintre cei afectati de aceste substante sunt tineri, cu varsta de pana in 20 de ani, care pica in mirajul acestor droguri improvizate, care sunt mult mai periculoase decat drogurile clasice.

„Exista tineri care la varste fragede au probleme legate de aceste substante. Foarte multi tineri abuzeaza de alcool, dar, mai grav, si de alte substante psihoactive, precum etnobotanicele sau altele. Pe fondul consumului de substante acesti tineri pot pierde cenzura comportamentului si pot intra intr-o spirala periculoasa, care ii afunda foarte mult in problemele pe care le au. Astfel, apar probleme financiare si nu numai. Unele cazuri ajung sa se finalizeze de-a dreptul tragic”, adauga medicul iesean.

acest articol a fost preluat de pe cotidianul bzi.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here