Cladire istorica din Iasi, ar putea fi scoasa spre inchiriere

0
17
Publicitate Iasi

Unul din cele mai frecventate locuri din Iasi a ajuns sa aiba o soarta crunta. Pentru ca mereu ieseau in pierdere, sefii municipalitatii au luat o decizie radicala, in ciuda nemultumirii unor ieseni.

Cladirea din strada Petru Movila, care adaposteste Baia Publica, a fost inchisa in mod surprinzator de catre Primaria Iasi. Imobilul in care veneau iesenii doritori sa invete sa inoate, dar si persoanele care nu beneficiau de apa calda acasa, a ajuns intr-o stare deplorabila, iar pana la hotararea de inchidere nu a durat mult timp.

In timpul unor dezbateri publice pentru bugetul pe anul in curs, municipalitatea a anuntat ca Baia Publica isi va inchide portile pana se va gasi o solutie, deoarece, la vremea respectiva primarul Mihai Chirica arata ca aceasta producea pierderi anuale de peste 900.000 de lei. Intretinerea Baii ajungea anual la 1.7 milioane de lei, in timp ce incasarile abia atingeau jumatatea sumei, de aceea, pentru a nu mai produce pagube in bugetul local, s-a decis inchiderea imobilului pe o perioada nedeterminata. Pana in prezent, Baia era folosita ca si serviciu social.

In anul 2013, Baia Publica a fost afectata din cauza unui incendiu. Un cazan de incalzire a fost lasat fara suparveghere si s-a incins, ceea ce a dus la urmari grave. In aceste circumstante, o parte dintre utilitati nu au mai putut fi folosite, saunele fiind cele mai afectate.

Bazinul in care pana acum ceva timp se scaldau iesenii a ramas pusti, in vestiare mai sunt doar cateva afise lipite pe pereti, iar pe alocuri se mai observa cate un aparat de gimnastica abandonat. Pe langa acestea, peretii exteriori ai cladirii au ajuns sa se fisureze, iar structura este din ce in ce mai afectata.

Conducerea Directiei de Exploatare Patrimoniu s-a aratat interesata de pastrarea destinatiei si cauta solutii pentru transformarea Baii Comunale intr-un loc frecventat de catre ieseni. Imobilul ar putea fi scos spre inchirere, iar noul investitor sa transforme locul radical sau ar putea fi dat in concesiune pentru o perioada mai lunga, dar cu aceeasi destinatie.

„Pentru moment, cladirea se afla in conservare si vom cauta solutii fie pentru inchiriere, fie pentru concesionarea serviciului, nu a cladirii. Nu am luat inca o decizie clara, dar dorinta noastra este aceea de a-i pastra destinatia. In plus, asteptam sa fie demarat si proiectul de reabilitare de la Baia Turceasca, pentru a vedea si cum integram aceasta cladire, aflata in stransa legatura una cu cealalta”, a declarat Radu Grigoras, director al Directiei Exploatare Patrimoniu din cadrul Primariei municipiului Iasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here